Six months of student research and study projects

MASTERS COURSE ARCHITECTURE Lausitz

URBAN PLANNING AND CONVERSION WS 2012/2013
Teachers: visiting Prof. Maria Ippolita Nicotera, Prof. Markus Otto

During one semester, the work of 25 architecture students of the University of Lausitz contributed to European research project. At the moment, the first phase of the study-project aims to find out, which locations and stakeholders in the City of Cottbus can be integrated in this process to develop future scenarios.

——

The Human Rights Center
Bautzener Straße 140 – 3050 Cottbus
students: Karolin Frenzel – Kerstin Mutschke – Jennifer Flemming – Juliane Dratwa

The task of the module was to reactivate an unused and not representative area and
access it to public. Cottbus and its residents can benefit from the initiative
“Landscape choreography”.
For the project, we chose the area of the former prison in Cottbus – today’s Human
Rights Center – and its associated history.
Our intuition was to describe life in prison of an (political) inmate. We achieve this by
using various stylistic medium. The main focus in on the labyrinth, created by planting
and showcases. The height of the hedges should not be below the eye level.
Furthermore with types of hedges we describe the different phases of “Prisoners
being”. To support it, we have installations and portraits of former prisoners in various
emotional states and show the setbacks by guiding the visitor to the dead ends
(including the Freihof). The portraits are connected to the timeline of the hedges – the
way of grief, despair, aggression, sadness, resignation, severance. The last portrait
describes all those who couldn’t reach the way out.
The light at the end of the tunnel is the large courtyard with the wild growing willow.
This symbolizes hope and the will to endure in a former prison…

01_JVA Präsentation

Our Garden
Elisabeth-Wolf-Straße Ecke Peitzer Straße – 03042 Cottbus
student:

In the district Sandow, In Elisabeth-Wolf-Straße is an attractive green space, located on the river Spree. However, an unused fallow area extends between this green space and the adjoining
residential area. To create a connection between the both components, we want to develop a garden for the community and different generations. This garden will be developed by the support and cooperation of the local residents, the youth club, the high school and the nursing home.
The nearly 10,000 sq. large surface, is currently used by the residents as a walking surface or shortcuts. There are two main ways which cross in the middle, therefore the garden should originate in the centre. In developing the concept originated two variants, both consisting of geometric shapes, a circle and a square. Because of the road network of the space, the garden is divided into 4 zones. Three vegetation areas: vegetables, fruit and flowers. In these surfaces each of 4 actors receives own
field, but dominating is the respective field of Community. Then there is one more surface for parties and events. The surface also offers the possibility to sale and eat harvested vegetables,
fruits and flowers. We want to create a meeting place with few resources, which
promotes communication between different generations. The garden will be originate from experiences exchange, common trying out and mutual thoughtfulness. Gardening is not only a hobby, but an
instrument of action of a new place of urban life.

02_unser garten

Ostrows Square
Ostrower Platz – 03046 Cottbus
students: Isabel Rettig – Marisol Galindo – Alverto Castro Rosado – Abdel Kader Lalali – Dang Min Hieu

The purpose of the European research project “Landscape Choreography” contains the revitalization of abandoned areas in Cottbus. Several criteria were crucial for choosing square: location, potential, actors, commitment of parties concerned and the aspect that a ravaged area can become a shareable place. All of these criteria could be satisfied on our area. The “Ostrower Platz” that is seated in a mixed used area is located in the heart of Cottbus. It was the idea to strengthen the current community Ostrow by our project and unify it to a shareable area.
Our concept „Ostrower Platz how is has been and how it could be again“ contains a transformation lead by sundry design elements for instance design of green areas, opportunities for seating, reforestation and planting of trees and flowers. At this, an important design element is the stage constructed out of wood. Presenting, dancing, playing, but also relaxing are possible activities on this venue. Now also the square affords a starting point for collaborative interests of the region, just as it ones was.
The future-oriented strategy is welcomed and supported by ESG Ostrow. Borough also sees a lot potential in that square. Thus it is state in the management concept of Ostrow, that the “Ostrower Platz“ is an “development area for green space“ and through the planned development around the square revitalization will be promoted over a number of years.

03_Ostrow Präsentation ostrow

Fortification of Cottbus
Münzstraße 42 – 03044 Cottbus
students: Andre Rossmann – Rico Mildner – Jose Carlos Gomez Gerez – Lisa Biele – Marina Jakowinow

The aim of our work is to show the role of the historic city wall in today’s context.
By integrating performing art and landscape architecture the fallow open spaces and the unused objects shall be recognized, reanimated and recultivated to make these places accessible to the public in a new way.First we had a look at the former fortification of Cottbus – a ca. 1800 m long city wall.
The old town is accentuated by the urban green belt that has been built on the former ramparts. This green belt fulfills at the same time organising and connecting functions as it relates the center to the natural areas of the Spree and mill trench. It makes up one of the valuable potentials of the inner city of Cottbus.Despite a remaining stock of 37% the wall still has an influential presence and modulates the city life.It is noticeable that there is hardly any integration of the wall in the growing, new downtown today or in recent times.We have set ourselves the task to find out the potentials of this wall and to reinterpret its remains, adjacent squares and buildings, because the history of a city also forms its character.
We mapped unused and partially used areas and want to trigger a rethinking through various intermediate uses of these places and to bring them back to people’s minds and the city’s life.
The idea is to introduce a new form of communication around the walls by various types of contemporary and expressive “urban art” – a form of art that is already present on the city wall at the Pushkin Park by graffiti-art.

04_lc_w_d_info_urban_art_lq_ppi72-1

Water tower
Vetschauer Straße – 03048 Cottbus
students: Meryem Altun – Yoko Uchida – Hao Cai – Sarah Mrosko – Maria Hannusch

The water tower is situated on the Vetschauer straße and was built in 1914. It was commissioned by the prussian state railways to supply the steam locomotives. In 1955 he was closed because a fire destroy a part of the tower. The Tower stands in the south of the cottbuser Trainstation and stands under monumental protection. The container of the tower has a size of 500 cubic metres. The water was from the river Spree and was pumped in the 23 metre high Tank. The shaft was built on a circular ground plan. It tapers upward and was built of bricks and is unplastered. The completion of the tower base is a bricked cornice. On the north side, there is a flat entrance porch unter a gable roof. The wondows on the groundfloor are barred. The transition to the water tank is trained as a stair-shaped cornice. The openwork iron supporting ring between shaft and container is used for verntilation and lighting.
Inside is a sweeping single-staircase made of iron wich connecting the floors. The floor space of the tower are 111 square meters and they distributed over three levels. The spherical tank of the
water tower is made of bent wich riveted together. The concept is to create a railway park. The charm of the railway should be brought closer to the visitors. Seating should invite to stay. It should be integrated into future planning and act as a green oasis between the planned parking areas. A continues the existing walkway axis of the station and route visitors to the entrance of the tower. The water tower is used as an observation tower. On the first floor, the present state of the station and water tower in pictures is brought closer. On the second floor, you will see the future planning of the city for the station area. In the future, the tower could be used as an exhibition space around the railway.

05_WASSERTURM_PRÄSIIII

Leave a Reply